: Jazza med Jacob, del 7-9

jmj_omslag

Av: Jacob Habinc
Omfång: del 7 – 36 sidor, del 8 – 42 sidor, del 9 – 38 sidor, svart/vitt med färgomslag
Format: A5
Pris: 50kr
Kontakt: [email protected]
Instagram: @jazzamedjacob

Det har varit ett ytterst produktivt år för Jacob Habinc. Under sommaren 2017 påbörjade han tecknandet av sitt återkommande fanzin Jazza med Jacob, med de växlande huvudkaraktärerna Mattias och Stina (som en romantisk historia bakom sig), som nu har hunnit fram till sin nionde del.

jmj_utdragBilderna i dessa tre senaste nummer andas något mer självsäkerhet än innan, och tillåts även berätta mer då dialogen tonats ner något – en alldeles välkommen utveckling. Att de senaste fanzinen dessutom innehåller de tre mest engagerande storyn hittills i serien gör inte saken sämre.

I del 7, Mattias slår punken på käften, åker Mattias med sitt kompisgäng till Köln. Där äger viss drama rum då en punkartjej blir oavsiktligt skadad av honom. Fanzinets starkaste stund är dock meta-inslaget med Jakob Habnic själv som en av Mattias polare, som liksom i förbifarten tecknar Ett kärleksmontage på 24 rutor.

Del 8, En plats i solen, skildrar i sin tur Stinas resa i Goa, dit hon likt många andra åker för att “hitta sig själv”. Det hade kanske gått att ta ut fler svängar med det lite ytliga nyandliga sökandet, men storyn där Stina hamnar i mindre sympatiskt sällskap i Goas nattliv funkar. Inte minst mynnar den ut i en läcker gestaltning av en psykedelisk snedtripp. Stina är en något mer färgstark karaktär än Mattias, och jag hade gärna läst mer om hennes fortsatta ängsliga sökande.

Del 9 heter Rädsla urholkar själen och är den mest välfungerande delen i Jazza med Jacob, såväl bild- som berättarmässigt. Såväl dialogerna som tystnaderna mellan dessa övertygar, och den kraftigt utökade användningen av raster i bilderna sitter som gjutet. Vi möter Mattias i efterdyningarna av dramat i Köln, och ett första möte på länge uppstår mellan honom Stina, även om hon rent fysiskt är en hel värld bort. Fortsättning utlovas – kanske är det i del 10 som säcken slutligen knyts ihop?

Henri Gylander

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>