: Kyrkogården, del 1+2

kyrkogården_omslag

Av: Karin Hjalmarsson
Omfång: 12 respektive 16 sidor
Format: A5 (beskuren)
Pris: Uppgift saknas
Instagram: @karinhj
Hemsida: karinhjalmarsson.com

kyrkogården_utdragKyrkogården är baserad på Karin Hjalmarssons minnen om sommarjobb på en kyrkogård – en miljö som väl oundvikligen manar en till existentiella reflektioner. Det sistnämnda är också var serien bjuder på i första hand. Grubblerierna kring utmattning, prestationskrav och duktighet har förvisso både nerv och en subtilt humoristisk framtoning, som tillsammans med seriens experimentella estetik håller läsaren intresserad. Gott så, men avsaknaden av en tydlig story gör helheten samtidigt väl fragmentarisk.

Bilderna serien igenom är ofta stämningsfulla, och mår ypperligt av den avskalade, läckra färgläggningen. Hjalmarsson har också påtagligt höga ambitioner i att skapa en egen stil, som präglas av ovanliga lösningar i både layouten och gestaltandet av människokroppen. Inget fel på egensinnet i sig – dock blir känslan alltför ofta att stilen framstår som udda på ett lite ansträngt vis.

För att dra ett konkret exempel: näsorna på alla seriens karaktärer är ritade ovanför ögonen, vilket skänker dem ett smått grotekst utseende. Tanken med detta är säkerligen att vara lite utmanande lekfull, men tyvärr gör greppet mest att seriositeten i helhetsuttrycket ruckas i onödan. Med en redan så originell och fungerande teckningsstil finns det ingen anledning att tumma på grundreglerna inom mänsklig anatomi.

Henri Gylander

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>